štvrtok 4. septembra 2014

TETOVANIE rady a typy


Tetovanie sa objavuje na ľuďoch stále viac a viac. Tabu ohľadom tetovania sa každým rokom stráca. A pre veľa ľudí je tetovanie ako droga. Začnete raz a neviete kedy prestať. Poznám to podľa seba. Tetovanie som chcela už v pätnástich rokoch. Prvýkrát som sa dala tetovať v devätnástich rokoch a tiahne sa to so mnou až doteraz. Je to určitý spôsob ako vyjadriť svoje "ja" a ako originálnym spôsobom vyčnievať z davu. Je to niečo, vďaka čomu sa vryjete do pamäte ľudom bez väčšej námahy :) Ale je rozdiel či sa do tej pamäte vryjete pozitívne alebo negatívne. Ja už mám pár tetovaní za sebou, takže viem čo to všetko obnáša a s týmito skúsenosťami sa chcem s vami podeliť a po prípade pomôcť do budúcna.

!!! Nie som špecialista ani tatér. Ale už som si nejakými tetovaniami prešla, takže mám nejaké skúsenosti. Samozrejme čo sa týka starostlivosti každý má iné zvyky a každý si prešiel trosku odlišnými skúsenosťami. Každopádne následovne informácie sú zdrojom z mojho života. Tí, ktorí sú proti tetovaniu, ktorým sa tetovanie nepáči, nečítajte tento príspevok a radšej si prečítajte niečo iné. A vy, ktorí sa chcete niečo dozvedieť, ideme na to!!! :)



Byť si vedomí, že je to na celý život:
Tetovanie je na celý zbytok života, to si treba uvedomiť ako prvé. Tetovanie nie je tričko, ktoré si oblečiete a vyzlečiete podľa nálady a štýlu aký zrovna máte. Je to niečo čo, čo už dole nedáte (samozrejme existuje laserové odstránenie tetovania ale stojí viac peňazí a o bolesti nehovoriac). Preto si treba poriadne rozmyslieť, čo si dáte tetovať. Netetovať sa z chvíľkového rozmaru! Ako tomu predísť? Jednoduchá rada. Vytlačte si obrázok ktorý by ste si chceli dať vytetovať a dajte si ho na miesto, kde ho budete vidieť každý deň. Na zrkadlo, na zadnú stranu telefónu a pod. A nechajte si to tam aj 3 mesiace. Pokiaľ sa vám ten obrázok "nezhnusí" a neprestane sa vám páčiť, chodte do tetovania. A pokiaľ áno, obrázok alebo celkovo tetovanie nie je asi pre vás. Ale radšej to zistiť skôr, kým to nebudete mať doživotne na koži.

Výber miesta pre tetovanie:
Ako som už písala v úvode, tabu ohľadom tetovania postupom rokov viac a viac upadá. Takže nemusíte si nutne vybrať miesto na vašom tele tak aby to nikto nevidel. Pokiaľ ste odvážna a extravagantná povaha tak chodte do toho. Za mňa áno :) Ale radšej zo začiatku začnite s niečím malým a elegantným. Pokiaľ ste "bláznivejšia" povaha pre väčšie tetovanie, poznáte to. To príde samo. Ale pokiaľ máte napríklad zamestnanie, pre ktoré to nie je zrovna vhodné tak to neriskujte. Slovensko stále nie je "až tak" benevolentné k tetovaniu ako zbytok sveta. Takže treba uvážiť aj takéto faktory.

Výber tatéra je základ:
Je to naozaj to najdôležitejšie, keď už sa pre to tetovanie rozhodnete. Výhoda dnešného sveta je rozhodne internet. Hľadanie kvalitného tetovacieho salóna je jednoduchšie. Za prvé, treba si uvedomiť štýl toho čo si chcete dať vytetovať. Každý tatér má svoj originálny štýl. A nemusí sa zhodovať s vašou predstavou. Buď by vám to vytetoval zle (čo nieje profesionálny tatér ani náhodou), alebo by vás odmietol, že bohužiaľ to nieje jeho šálok kávy (a to už je profesionálny prístup). Za druhé, tetovanie (teda kvalitné tetovanie) niečo stojí. Nájdu sa aj salóny kde vás potetujú aj za polovičnú cenu, ale následky si musíte odtrpieť samy. O katastrofálnom tetovaní teraz ani nehovorím, ale skôr o možných následných zdravotných problémoch. Fotografií na internete po nekvalitnom tetovaní je veľa a naozaj človek na to potrebuje pevný žalúdok aby tie obrázky zhliadol s kľudom. A to z nás rozhodne nikto nechce zažiť na vlastnej koži. Preto si treba za tetovanie priplatiť. Samozrejme sa líši cena čierneho a farebného tetovania. Popravde neviem ako sa pohybuje cena farebného tetovania. S tým skúsenosť nemám. Ale čierne sa po väčšine začína od 50 eur. Ale každý tetovací salón má svoj cenník na svojich stránkach. Radšej si treba našetriť a mať istotu, že tetovanie bude vašou ozdobou a nie problémom či jazvou ktorú si budete vyčitať.


Bez čistoty ani ranu:
Pokiaľ si vyberiete tatéra, treba sa presvedčiť o čistote prostredia. Nečakajte zase operačnú sálu. Ale nástroje, ihly, kreslo, všetko by malo byť čisté. Sám tatér by nemal tetovať bez rukavíc. Čistota je základ vášho budúceho zdravia, na to netreba zabúdať.

Leto alebo zima:
Či sa tetovať v lete alebo v zime je len na vašom rozhodnutí. Ale pre samotný proces hojenia je lepšie chladnejšie počasie. Skúste ísť s čerstvým tetovaním na slnko a pocítite ako to strašne na slnku páli. S tetovaním sa nesmiete opalovať a o kúpaní ani nehovorím. Tam je treba dodržať taký mesiac bez kúpania a opalovania. A samozrejme sa človek v lete viac potí, čo nieje pre tetovanie dvakrát najlepšie.

Farebné alebo čierne:
Toto rozhodnutie je na každom iné. Niekto preferuje farby a niekto iba čierne. Ja napríklad mám čierne. Záleží to na vašom osobno vkuse. Jediné čo k tomu môžem napísať je jedno. Čierna farba je pre váš organizmus najprijateľnejšia. Čítala som že organizmus najviac reaguje na žltú a červenú farbu. Treba vedieť že farby obsahujú kovy, takže alergickú reakciu netreba podceniť. Pokiaľ sa alergickej reakcie obávate, treba to konzultovať s tatérom alebo lekárom. Tatér by vám mal povedať zloženie farieb, ak by vás to zaujímalo a následne by ste to mali konzultovať s doktorom. Farebné tetovanie na koži aj rýchlejšie stráca intenzitu farby a po rokoch sa farba začne trošku meniť. To je tiež samozrejme individuálne, pretože každý má pokožku trošku inú.

Pre krásu sa trpí:
Stará známa veta platná aj pre tetovanie. Bolesť je dosť individuálna. Záleží od miesta na tele kam sa dáte tetovať a hlavne od vašeho prahu bolesti. Niekto to zvláda s kľudom, niekto pri tom zaspí a niekto pri tom kričí. Takže jednoznačne sa nedá povedať ako tetovanie bolí. Ale nie je to klasická bolesť (aspoň podľa mňa). Mne tá bolesť príde ako keby ma niekto pálil ohňom. Neviem ako inak to opísať. Bohužiaľ, keď chceme takúto ozdobu na tele, musíme si to odtrpieť. Mňa osobne to zo začiatku trochu bolí, potom si na to zvyknem a ku koncu keď už viem že je to záverečná pol hodina, mi to začne liezť na nervy. :) Ale ako som povedala, je to individuálna záležitosť. Každopádne bezbolestné tetovanie neexistuje.


Starostlivosť o tetovanie:
Tento krok už je na vašej zodpovednosti. Starostlivosť je potrebná po celý zbytok života ale pre čerstvé tetovanie je nevyhnutná. Treba myslieť na to, že tetovanie je v podstate rana. A tak potrebuje liečbu. A to znamená hlavne hydratácia. V prvom týždni, je potreba aby ste tetovanie nenamáčali. Pretože na ploche celého tetovania sa vytvorí chrasta, ktorá sa nesmie odmočiť alebo odtrhnúť. Chrasta ide do hĺbky a pokiaľ by ste ju odtrhli, vytiahli by ste si aj pigment a nikto nechce fľakaté tetovanie. Ďalej, ako som už spomínala, hydratácia. Sú rôzne špeciálne krémy pre starostlivosť tohto druhu. Ale mne raz jeden tatér odporučil obyčajnú modrú indulónu. Ja som ju používala a môžem povedať že sa mi to tetovanie krásne zahojilo a nemala som s ním žiadne problémy. Ale starostlivosti nie je nikdy dosť. Takže krémovať je potreba aj potom. A do platí dvakrát pre farebné tetovanie. Pretože farby postupom rokmi strácajú na intenzite a hydratáciou tomu predídete alebo vylúčite. To záleží na vašej pokožke.

...tak to by bolo asi všetko čo ma k tomu napadne. Dúfam, že to bolo pre niekoho poučné pre budúce rozhodovanie a niekoho zase dobré čítanie. Napíšte mi vaše skusennosti s tetovaním a po prípade odporučte nejaký kvalitný tetovací salón pre ľudí, ktorý o tetovaní rozmýšľajú!

...ďakujem, že ste venovali čas môjmu článku a teším sa na vás pri ďalšom. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára